All posts by bosanoga

SUGAR DETOX DZIEŃ 3 – smak słodki a cukier !

 

Po przyjrzeniu się etykietom – można dostać szoku i okazuje się , że ilość produktów  „zdatnych” do spożycia maleje bardzo …

Dziś już też mogą się pojawić pierwsze tęsknoty … Co jeść ?

Spokojnie , bez paniki – to tylko reakcja odstawienia  narkotyku cukru i sygnał, że czas się rozejrzeć , wyszukać  zamienników używanych dotychczas produktów

Do harmonijnego funkcjonowania ciała potrzebujemy 5 smaków – kwaśnego, gorzkiego, słonego, ostrego również i smaku słodkiego fakt – ale nie cukru !

Przez cały rok winniśmy harmonizować te smaki, przesada z którymkolwiek prowadzi do zaburzenia równowagi w ciele i różnego rodzaju patologii.

Smak SŁODKI wg wiedzy Tradycyjnej Medycyny Chińskiej nawilża i uspokaja, ale gdy spożywany w nadmiarze może wywoływać nadmiar śluzu i powodować otyłość, ospałość, przygnębienie – więc złota zasada UMIAR

Smak słodki jest odżywczy i budujący – wzmacnia Śledzionę i Żołądek,  a gdy obieg Śledziony nie jest zaburzony wszystko w ciele działa sprawie .

Każdy człowiek intuicyjnie – jeśli słucha potrzeb swojego ciała- wie co ma jeść – dzieci wiedzą , bo są „mądre” i poddają się podszeptom natury – upragną słodkiego,  który je odżywia w fazie wzrostu i nabieraniu odporności – ale my oczywiście , nie świadomi – często zamiast słodkiego dajemy im cukier ! Taki paradoks !

Smak słodki niewskazany jest przy nadwadze, problemach z nadmiarem śluzu i wilgoci oraz obrzękach.

Jest przyporządkowany okresowi lata – tzw. elementowi Ziemi , ale energia ta aktywna przez cały rok – jednoczy i równoważy.

Także kochani zadanie  na dzień trzeci – opanować/zapoznać się z listą produktów , które dostarczają nam podczas całego roku smaku słodkiego – tego odżywczego , uspakajającego, nawilżającego –  podaję termikę do tego dodatkowo , której poświęcę osobny  post  .

Jesteśmy bezpieczni – jeśli czujesz głód zjedz coś odżywczego i uspokajającego , najlepiej  o tej porze roku o termice neutralnej – to świetne produkty na wiosnę , której smakiem “przewodnim” jest kwaśny – ale do tego też dojdziemy …

WSZYSTKO  SŁODKIE – do wyboru do koloru, zamieniamy  cukier na słodki smak – ale kochani bez szaleństw – też w umiarze

Znalezione obrazy dla zapytania wesoła buźka

Gorące: cynamon, koper włoski

Ciepłe: smażona cebula, wiórki kokosowe, orzechy piniowe, orzechy włoskie, rodzynki, słodkie brzoskwinie, morele, czereśnie, czerwone winogrona, masło klarowane, olej rzepakowy, bataty, wanilia, porto, miód pitny, kminek, sago

Neutralne: jajka, masło, winogrona, kasza jaglana, kaszka kukurydziana, ziemniaki, buraki, dynia, fasolka szparagowa, groch, groszek zielony, kalarepa, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta włoska, marchewka, pietruszka, ananas, daktyle suszone, figi, śliwki suszone, papaja, boczniak, grzyby leśne, grzyby shitake, pestki dyni, orzechy laskowe, migdały, orzechy pistacjowe, sezam, słonecznik, orzechy ziemne, masło, cielęcina, wołowina, mleko krowie

Chłodne: maliny, jeżyny, estragon, orzechy nerkowca, tofu, olej słonecznikowy, olej lniany, olej sojowy, olej z pestek winogron, oliwa z oliwek, siemię lniane, soki warzywne, jęczmień, chleb na drożdżach, brokuły, cukinia, kalafior, kapusta pekińska, bakłażan, pieczarki, papryka, seler, szpinak, banany, gruszki, jabłka, zielone winogrona,

Zimne: arbuz, mleko sojowe, ogórek, szparagi, awokado

Także jeśli masz ochotę na słodkie – proszę bardzo jedz i ciesz się życiem !

SUGAR DETOX DZIEŃ 2 – tajna lista

Moi Drodzy mili …

Podobny obraz

Gdy już mamy intencję lub myślimy o niej wciąż intensywnie – spokojnie przyjdzie sama – zróbmy krok dalej …

Zadanie na dziś – uświadamiamy sobie, że cukier nie jedno ma imię , że nie tylko cukierniczka , ale wypełnione są nim różnego rodzaju produkty  – w sumie około 80% tych które zalegają na półkach sklepowych. Zaczynamy wyszukiwać i sprawdzać etykiety !

Najczęściej  cukier występuje w napojach gazowanych, sokach owocowych, przetworzonym mięsie czy ketchupie, chlebie, płatkach śniadaniowych, właściwie jest wszędzie …

Na detoksie odstawiamy wszystkie jego odmiany ! Serio nic nam się nie stanie jak odstawimy  wszystkie cukry , gdy ustabilizujemy łaknienie, uzależnienie – przyjrzymy się bliżej  naturalnym cukrom, które nie są w nadmiarze szkodliwe a na stałe wywalone zostaną z naszych jadłospisów cukry rafinowane , sztuczne !

Poniżej zamieszczam listę różnych nazw cukrów – bez  rozrózniania na lepsze czy bardziej sztuczne aż po toksyczne – bo ostawiamy wszystkie !!!

1        acesulfam K
2        agawa
3        aspartam
4        brązowy cukier
5        cukier inwertowany
6        cukier kukurydziany
7        dekstroza
8        dekstryna
9        ekstrakt słodu jęczmiennego
10      fruktoza
11      glukoza
13      karmel
14      koncentrat soku owocowego
15      ksylitol
16      ksyloza
17      laktoza (cukier mleczny)
18      maltodekstryna
19      maltoza
20      mannitol
21      melasa
22      miód
23      sacharoza
24      sacharyna
25      słód kukurydziany
26      sok z trzciny cukrowej
27      sorbitol
28      sukraloza (sztuczna – UNIKAMY)
29      sukroza
30      syropy: klonowy , kukurydziany, ryżowy, słodowy, sorgo
35      syrop z agawy
36      syrop z brązowego ryżu
37      syrop z trzciny cukrowej
38.     erytrytol

https://i.ytimg.com/vi/XhWR2UeAXxc/maxresdefault.jpg

p.s. szkoda, że nie mam zdjęcia szwagra – to jest dopiero kamuflaż  :)

SUGAR DETOX DZIEŃ 1 – intencja

Gratuluję  ! Wychodzimy z lepkich macek … J Być może to jedna z ważniejszych decyzji w Twoim życiu.

Jeśli  intuicyjnie czujesz , że to Ci szkodzi i kradnie życie, bądź już dawno to wiedziałeś /aś a nie miałaś odwagi to wiedz , że wszyscy jesteśmy na dobrej drodze – KONIEC  iluzji

Chwila przyjemności a konsekwencje niewspółmierne … Klasyka  u uzależnieniu

Czy pamiętasz pierwszego lizaka? pierwszy cukierek?  Kto Ci go dał? Gdyby nasi rodzice mieli świadomość zagrożeń płynących z tego myślę , że ręka by im zadrżała. Tymczasem prawda jest taka, że chcieli nam dać to co najlepsze, nagrodzić , sprawić przyjemność  – cóż za wielka pomyłka ….

Ile razy w życiu podejmowaliśmy pochopną decyzję bo nam się coś wydawało, coś ładnie wyglądało, daliśmy się nabrać, ile razy tkwiliśmy w iluzji i nie chcieliśmy znać i/lub dopuszczać prawdy bo baliśmy się co się stanie, że czegoś nam braknie , że nie będziemy potrafić? Ilu jest wokół nas ludzi którzy tak działają w stosunku do nas – ile związków , relacji jest toksycznych jak cukier? Ile razy  chcieliśmy dla kogoś „dobrze” wg naszej miarki ? Pytań mogą być tysiące te ile naszych historii …

Zachęcam do rozważań na ten temat podczas odstawki . Niech wraz z cukrem odejdą te iluzje , jeśli pojawia się emocje – bardzo dobrze … A gdy już zobaczymy prawdę , stawmy jej czoła  - bo ciało dane nas zostało po to , aby je szanować , aby dzięki niemu doświadczać, czuć, żyć !

Szukajmy analogii , skojarzeń, wyrzucajmy , oczyszczajmy i cieszmy się, że jakkolwiek by nie było to już KONIEC …

Także zadanie na dziś – znajdź sobie intencję , która Cię wesprze , niech przyjdzie świadomość co, może kto z cukrem odejdzie z Twojego boskiego życia …

Zobacz przed iloma rzeczami się sama /sam uchroniłeś! Tylko Ty wiesz co dobre dla Ciebie … Słuchaj siebie i umacniaj się w tej cudnej decyzji …

CUKIER

1. Uszkadza układ odpornościowy.
2. Zaburza równowagę minerałów w organizmie.
3. Może powodować wzmożoną aktywność, zdenerwowanie, trudność koncentracji, u dzieci rozkapryszenie.
4. Podnosi stężenie trójglicerydów.
5. Obniża reakcję obronną na infekcje bakteryjne.
6. Może spowodować uszkodzenie nerek.
7. Zmniejsza stężenie dobrych lipoprotein HDL.
8. Prowadzi do niedoboru chromu.
9. Ułatwia wystąpienie raka piersi, jajników, jelit, prostaty i odbytu.
10. Zwiększa poziom glukozy i insuliny na czczo.
11. Powoduje niedobory miedzi.
12. Zaburza wchłanianie wapnia i magnezu.
13. Osłabia wzrok.
14. Podnosi poziom neurotransmitera – serotoniny – sztucznie !
15. Może powodować hipoglikemię – obniżone stężenie cukru we krwi.
16. Może powodować nadkwasotę.
17. Podnosi poziom adrenaliny u dzieci
18. Pogłębia zaburzenia wchłaniania u osób z problemami jelitowymi.
19. Przyspiesza starzenie się organizmu.
20. Ułatwia wpadnięcie w alkoholizm.
21. Powoduje psucie się zębów.
22. Przyczynia się do otyłości.
23. Zwiększa ryzyko choroby Crohna – zapalenia jelit i owrzodzenia jelita grubego.
24. Pogłębia chorobę wrzodową.
25. Zaostrza objawy artretyzmu.
26. Zaostrza objawy astmy.
27. Może spowodować infekcję Candida albicans – drożdżycę.
28. Może spowodować powstanie kamieni żółciowych.
29. Może wywołać choroby serca.
30. Może wywołać zapalenie wyrostka robaczkowego.
31. Może zaostrzyć objawy SM – stwardnienia rozsianego.
32. Może spowodować hemoroidy.
33. Może spowodować pojawienie się żylaków.
34. Zwiększa odpowiedź na glukozę i insulinę u kobiet stosujących pigułki antykoncepcyjne.
35. Prowadzi do paradontozy.
36. Przyczynia się do osteoporozy.
37. Powoduje zakwaszenie śliny.
38. Zmniejsza wrażliwość insulinową.
39. Prowadzi do zmniejszenia tolerancji glukozy.
40. Może zmniejszyć poziom hormonu wzrostu.
41. Może podwyższyć cholesterol.
42. Może zwiększyć ciśnienie krwi.
43. Powoduje senność i zmniejszoną aktywność u dzieci.
44. Może wywoływać migreny.
45. Zaburza absorpcję białka.
46. Powoduje alergie pokarmowe.
47. Wywołuje cukrzycę.
48. Może spowodować zatrucie ciążowe.
49. Może wywołać egzemę u dzieci.
50. Może spowodować chorobę wieńcową.
51. Może uszkodzić strukturę DNA.
52. Może zmienić strukturę białka.
53. Może przyspieszyć starzenie się skóry zmieniając strukturę kolagenu.
54. Może spowodować zaćmę.
55. Może spowodować rozedmę płuc.
56. Może spowodować arteriosklerozę.
57. Może przyspieszyć podwyższenie lipoprotein LDL.
58. Może zwiększyć ilość wolnych rodników we krwi.
59. Obniża zdolność funkcjonowania enzymów.

 

Listę zapożyczyłam ze strony www.vismaya-maitreya.pl, do której odsyłam aby  poczytać więcej o szkodliwości cukru jeśli ktoś czuje niedosyt  – dziękuję …