WIOSENNE PORZĄDKI START -ZAPARCIA

Znalezione obrazy dla zapytania jelita

Przygotowując zalecenia dla jednej z klientek uświadomiłam sobie, że temat zatwardzeń dotyczy tak naprawdę większości osób z którymi się spotykam …

Zaburzenia wypróżniania są coraz częściej występującym zjawiskiem, co stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia a nawet życia ludzi .

O zaparciu można więc mówić, gdy:

  • wypróżnianie nie występuje codziennie,
  • stolec jest twardy, suchy i zbity, a wypróżnianie utrudnione (nawet, jeśli ma miejsce codziennie),
  • opróżnienie jelita grubego nie jest kompletne i część mas kałowych pozostaje w jelitach.

O znaczeniu pracy jelit dla ciała i ducha mówili już starożytni mędrcy, stawiając „ich czystość” za warunek zdrowego i długiego życia.

Dziś zdajemy sobie sprawę z faktu, że rozregulowanie flory jelitowej może prowadzić do stanów depresyjnych, zakłócenia funkcji poznawczych i zaburzeń zachowania,  z wpływu zaburzeń układu pokarmowego na emocje i psychikę, wiemy,.

Warto zastanowić się co jest przyczyną zaparć – skupienie się tylko i wyłącznie nad zlikwidowaniem skutków może doprowadzić do pogłębienia patologii .

Każdy rodzaj zaparcia może mieć różne podłoże, dlatego prawidłowe leczenie wymaga przede wszystkim przeprowadzenia różnicowania i ustalenia prawidłowej diagnozy, w oparciu o którą zostanie dobrana strategia leczenia.

Warto na wstępie przeanalizować styl życia i takie jego aspekty jak:

-codzienna aktywność fizyczna – czy nie jest zbyt mała,

-odpowiednie nawodnienie ciała – ilość wypijanych płynów,

-zaobserwować czy nie rozregulowujemy mechanizmu perystaltyki jelit poprzez wstrzymywanie stolca (często dzieci nie załatwiają się w szkole, ale równie często ten problem dotyczy również dorosłych, którym charakter pracy utrudnia spokojne załatwienie potrzeby fizjologicznej) – powstają wtedy tzw. zaparcia nawykowe – zaburzamy wtedy naturalne mechanizmy fizjologiczne, „znieczulamy się” na odruch perystaltyki jelit a dodatkowo zbyt długie zaleganie treści w jelitach powoduje że absorbuje one wodę i jest docelowo ona bardzo trudna w wydaleniu, sprawdź również sam sedes czy jest on na odpowiedniej wysokości.

- czynnik stresu –np. zmiany trybu życia – dać sobie czas do asymilacji lecz gdy nie wróci do normy należy temu przyjrzeć – permanentny stres prócz zaburzeń jelitowych może mieć destruktywny wpływ na cały organizm . Stres może wynikać z  czynników zewnętrzych ( w tym zmiana pracy itp.)  lub wewnętrzych ( wtedy konieczna jest porada w zakresie emocjinp. u psychologa)

- zmiana diety  – dać sobie czas do asymilacji lecz gdy nie wróci do normy należy temu przyjrzeć, wykonać badania tolerancji pokarmowych, alergenów w niej występujących, sprawdzić dostawcę …

- zaburzenia odżywiania – sprawdzić czy nie dotyczy Cię bulimia, anoreksja, insulinoodporność,

- może jesteś w ciąży?

- w jakiej atmosferze spożywasz posiłki i w ogóle w jaki sposób jadasz – czy oby nie za szybko?

-wykonać podstawowe badania w zakresie pracy tarczycy (niedoczynność), endometrium , cukrzycy, czynników zapalnych

- sprawdzić czy zatwardzenie nie jest skutkiem zażywanych leków …

- czy oby nie maja na to wpływu przepuklina, homoroidy

Chińskie przysłowie  mówi „jedna choroba – wiele objawów; jeden objaw – wiele chorób”, pytając mędrca chińskiego o powód choroby nigdy nie usłyszymy jednoznacznej odpowiedzi  tylko stwierdzenie … a to zależy od … i zada on dziesiątki pytań … – to bardzo dokładny sposób diagnozowania. Rzetelny wywiad to podstawa diagnozy TMC* (Tradycyjnej Medycyny Chińskiej). Warto korzystać jej mądrości – czynię to na co dzień w domu oraz w gabinecie Akademii Zdrowotności Bosenogi

Zaparcia mogą być efektem określonych przez TMC następujących wzorców patologii :

  • z niedoboru – co leczymy wzmacniając,
  • z gorąca – wtedy ochładzamy,
  • z zimna – leczymy ogrzewając,
  • z wilgoci – osuszając,
  • z suchości – nawilżając.

Aby móc określić na jakim podłożu występuje nasze zaparcie, po przeanalizowaniu zwyczajów , należy przyjrzeć się następującym kwestiom związanym z naszym stolcem Jak często występuje wypróżnianie – częstotliwości i pory , jaka jest konsystencji stolca, do jakiego stopnia opróżnienia jelit dochodzi podczas .

Prawidłowe wypróżnienie to wypróżnienie regularne, codzienne, poranne. Regularność wypróżnień, co oczywiste, wynika z ciągłości i powtarzalności procesów życiowych. Brak regularności wypróżniania, zwykle jest oznaką zaburzenia.

W powtarzalnym cyklu dobowym poszczególne narządy mają swój czas optymalnego funkcjonowania- tzw. „zegar biologiczny”. Optymalna pora na wypróżnianie to czas między 5 a 7 rano – po obudzeniu i przed pierwszym posiłkiem wtedy kiedy swoje maksimum energetyczne osiąga jelito grube.

Stolec powinien być uformowany i nawilżony. W jelicie grubym zachodzi resorpcja wody z treści jelit. Jeśli proces ten zachodzi w sposób niewystarczający, stolec ma zbyt luźną konsystencję, a to oznacza niepotrzebną utratę płynów z organizmu. Jeśli proces ten przebiega zbyt szybko, dochodzi do nadmiernego osuszenia i zagęszczenia mas kałowych, w wyniku czego stolec jest twardy, zbity, suchy i trudny do wydalenia.

Prawidłowe wypróżnienie jest kompletne wtedy gdy masy kałowe są w całości wydalone z ostatniego odcinka jelita i po wypróżnieniu występuje przyjemne odczucie lekkości. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że – nawet mimo codziennego wypróżniania – cierpi na tzw. ukryte zaparcia, polegające na niecałkowitym opróżnieniu jelita. Generalnie powinniśmy kierować się zasadą aby wydalić ok.80% pojemności tego co wkładamy do ust

Ponieważ proces wydalania jest bardzo złożony, do zaparć może doprowadzić szereg różnych zaburzeń na różnych etapach tego procesu.

Aby perystaltyka jelit przebiegała prawidłowo, muszą być spełnione pewne warunki:

  1. Organizm musi mieć do dyspozycji wystarczającą ilość energii witalnej, aby stymulować przesuwanie się w dół zawartości przewodu pokarmowego, a jednocześnie utrzymywać narządy wewnętrzne w ich fizjologicznym położeniu.
  2. Jelito grube musi być odpowiednio nawilżone, odżywione i ukrwione, co czyni je elastycznym i umożliwia prawidłową motorykę,
  3. Treść przesuwająca się przez jelito grube musi być miękka i nawilżona; w przeciwnym razie – gdy jest zbita, twarda i sucha – przesuwanie się mas kałowych przez jelito jest bardzo utrudnione.
  4. Przepływ energii witalnej w ciele musi być prawidłowy, dzięki czemu transport materii w ciele również odbywa się płynnie i bez przeszkód.

Charakterystyka różnych typów zaparć – przykłady pokazujące konieczność zróżnicowanego podejścia :) jeśli nie mieścisz się w tych kategoriach – napisz do mnie a postaram się pomóc, podzielę chętnie się wiedzą  :)

  1. 1.      Zaparcie na tle „nadmiaru gorąca w Żołądku i Jelitach”

Jeśli podłożem zaparć jest „nadmiarowe gorąco” Żołądka i Jelit, występuje silne zaparcie z suchym, twardym, zbitym i trudnym do wydalenia stolcem. Osoba może odczuwać ból brzucha lub dyskomfort z odczuciem rozpierania w brzuchu. Źle toleruje ucisk na brzuch, ponadto odczuwa suchość w ustach i ma pragnienie. Działanie patogennego „gorąca” powoduje też nadmierne ukrwienie pewnych obszarów ciała – osoba z „nadmiarem gorąca” ma zaczerwienioną twarz, czasem przekrwione oczy oraz , czerwony język z suchym, zwykle żółtym, nalotem.

W stanach ostrych spotykamy może wystąpić gorączka.Gdy na skutek wyniszczenia płynów przez „gorąco” dochodzi do dużych ubytków nawodnienia organizmu, w wyniku czego pojawia się suchość w ustach, mocz jest ciemny, zagęszczony i skąpy, a stolec jest przesuszony, zbity i przez to trudny do wydalenia.

Leczenie polega na podaniu środków przeczyszczających o smaku gorzkim (który pobudza ruch w dół) lub słonym (który nawilża i rozmiękcza stwardniałe masy) i termice neutralnej, chłodnej lub zimnej (by przeciwdziałać „gorącu”).

W chorobach gorączkowych z zaparciem receptury przeczyszczające zwykle podaje się jednorazowo, dzięki czemu patogen nadmiarowego gorąca z Żołądka i Jelit zostaje usunięty, gorączka spada i pacjent wraca do zdrowia.

W stanach przewlekłych zaparć tego rodzaju przyczyną są natomiast błędy żywieniowe i niezrównoważona dieta. Brak odpowiedniej ilości warzyw, kasz czy roślin strączkowych i ograniczanie się do rafinowanych węglowodanów złożonych (makaron, białe pieczywo) lub nadmiar cukrów prostych powodują deficyt błonnika w dziennej racji pokarmowej, co już utrudnia perystaltykę jelit, a nadmierne spożywanie wysokobiałkowych produktów pochodzenia zwierzęcego (mięso, kiełbasy, sery, jaja), zwłaszcza smażonych, grillowanych, pikantnych i wyraźnie słonych, generuje duże ilości „gorąca”, które wyniszcza płyny wewnętrzne i powoduje nadmierne wysuszenie i „zapieczenie” stolca w jelicie.

Przykładowe środki lecznicze z kategorii leków przeczyszczających, stosowane jako główne remedia w recepturach do leczenia zaparć z nadmiarowego gorąca, to:

  • korzeń i kłącze rzewienia(Radix et rhizoma Rhei),
  • liść senesu (Folium Sennae),
  • sól gorzka (Mirabilitum),
  • ziele aloesu (Herba Aloes).

Leczenie przewlekłych zaparć wywołanych niezrównoważoną, zbyt rozgrzewającą dietą wymaga – nic bardziej oczywistego – zrównoważenia tej diety. Konieczne jest znaczne zwiększenie ilości produktów roślinnych nieprzetworzonych, wykluczenie produktów rafinowanych, zmniejszenie udziału produktów zwierzęcych wysokobiałkowych i rezygnacja z pieczenia, smażenia i grillowania na rzecz gotowania, gotowania na parze czy nawet spożywania części warzyw i owoców na surowo. Bez zmiany sposobu żywienia nie ma szans na wyregulowanie pracy jelita grubego, a środki przeczyszczające w takiej sytuacji nie powinny być stosowane, zgodnie z podstawową zasadą minimalizowania ingerencji terapeutycznej. Zasada ta głosi, że jeśli chorobę można wyleczyć dietą, nie należy stosować ziół. Takie zaparcie – w wersji przewlekłej – najczęściej spotyka się u mężczyzn preferujących duże ilości mięsa i sera w diecie.

  1. 2.      Zaparcie wywołane wniknięciem patogennego „zimna” w obszar brzucha

Wniknięcie patogenu „nadmiarowego zimna” w jamę brzuszną często jest następstwem spożycia schłodzonej potrawy, wypicia lodowato zimnego napoju lub narażenia obszaru brzucha na działanie niskich temperatur. W ten sposób może dojść do wtargnięcia „nadmiaru zimna” w obszar brzucha, które powoduje ostry ból, zablokowanie pracy układu pokarmowego i zatrzymanie wydalania przez jelito grube. Tego rodzaju zaparcie jest stanem ostrym, towarzyszy mu silny jednostronny ból brzucha i obszaru podżebrowego, z odczuciem rozpierania w brzuchu, lub odczucie napięcia i bolesne skurcze za pępkiem i poniżej pępka. Dłonie i stopy są wychłodzone, pacjent ma silną awersję do zimna i dreszcze, może mieć lekko podwyższoną temperaturę ciała, a jednocześnie potrzebuje ciepła i intuicyjnie sięga po różne sposoby ogrzania brzucha.

Oznaką wniknięcia patogennego „nadmiarowego zimna” jest pojawienie się grubego białego nalotu na języku. Ten typ zaparcia można porównać do sytuacji, gdy elastyczna i miękka rura, przez którą zwykle coś się sprawnie przesuwa, nagle ulega zamarznięciu, co ją usztywnia i pozbawia elastyczności; z tego powodu prawidłowe przesuwanie się materii w świetle rury zostaje całkowicie zablokowane.

 

Leczenie zaparć na tle „nadmiarowego zimna”
Leczenie wymaga rozproszenia nadmiaru zimna i ogrzania okolicy brzucha; w tym celu podaje się odpowiednie wywary ziołowe na bazie ziół ostrych ciepłych i gorących oraz nagrzewa się obszar brzucha moksą; pomocna jest też akupunktura. Leczenie żywieniowe nie jest zalecane, ponieważ pacjent ma zablokowany przewód pokarmowy i nie jest w stanie czegokolwiek zjeść, strawić i wydalić.

Z ziół do leczenia takiego zaparcia stosuje się te silnie rozpraszające zimno i ogrzewające wnętrze lub rozpraszające nagromadzenia, o smaku ostrym i ciepłej lub gorącej termice, na przykład:

  • preparowany korzeń tojadu (Radix Aconiti lateralis preparata),
  • ziele kopytnika (Herba Asari).

Przy okazji omawiania zaparć na tle zimna warto nadmienić, że na wniknięcie „zimna” w jamę brzuszną szczególnie podatne są dzieci, dlatego zapobieganie bólom brzucha i zaparciom u dzieci polega między innymi na unikaniu zimnych napojów i zimnych pokarmów (np. lodów, zimnych soków, zbyt dużej ilości surowych warzyw czy owoców). Do łagodzenia bólu brzucha na tle wniknięcia zimna (niekoniecznie z zaparciem) u dzieci i dorosłych w medycynie chińskiej są stosowane zioła znane też jako przyprawy kuchenne:

  • owoc pieprzu czarnego (Fructus Piperi),
  • suszone kłącze imbiru (Rhizoma Zingberis),
  •  owocnia żółtodrzewu, czyli pieprz syczuański (Pericarpium Zanthoxyli),
  • pąki kwiatowe goździkowca wonnego, czyli goździki (Flos Caryophylli) – to środek, który ponadto łagodzi wymioty na tle zimna,
  • owoc kopru włoskiego (Fructus Foeniculi),
  • galgant (Rhizoma Alpiniae officinarum).

Znalezione obrazy dla zapytania jelita

KOCHANI MAMY WIOSNĘ

CZY MASZ ZAPARCIA CZY NIE CZYŚCIMY JELITA   -  WSZYSCY !!!

a o tym już kolejnym razem :)