Dzień 12 SUGAR DETOX – nastawiamy kiełki

Wypróbowałam kilka metod hodowli kiełków w domu – na sitku, kiełkownicy , w lnianym woreczku dzielę się wg mnie najprostszą i pewną – kiełki nie pleśnieją  

Kiełki kupujemy w sklepie – teraz są szeroko dostępne J To będą pierwsze zdrowe samodzielnie wyhodowane nowalijki – chodź już widziałam mlecz na dworze , który smakuje dodany do sałatek jak rukola i ma zbawienny wpływ na wątrobę – natura daje nam takie rośliny , które o tej może roku wspomagają nasze ciało – kiełki możemy hodować cały rok !!!

 

Metoda słoikowa

Co nam potrzebne:

słoik

gaza

gumka recepturka

naczynie „do ściekania”

Do słoika wsypujemy wybrany rodzaj kiełków, tak by nie zajmowały na spodzie nie więcej niż około 1-2 cm wysokości. Kiełki zalewamy woda i odstawiamy na 6-12 h. Następnie słoik przykrywamy gazą i zabezpieczamy gumką recepturką. Wodę odlewamy, zaś słoik ustawiamy pod kątem w naczyniu do „ściekania”, tak by nadmiar wody „wyszedł” nam ze słoiczka. Kiełki przepłukujemy rano i wieczorem, każdorazowo odlewając wodę. Na kiełki czekamy tradycyjnie kilka dni.

 

Jeśli zastanawiasz się które nastawisz , może pomogą Ci takie informacje

9 odmian kiełków

  1. Brokuły. Lekko pikantne, dobre do kanapek. Zawierają antynowotworowy sulforafan – warto często po nie sięgać.
  2. Rzodkiewka. Ostry smak, świetnie pasuje do twarożku. Bogate źródło witaminy C.
  3. Lucerna. Delikatna, warto dodawać do kanapek i surówek. Bomba witaminowa!
  4. Fasola mung. Kiełki są lekko kwaskowate i bardzo chrupiące. Dobre do jedzenia na zimno i na gorąco. Bogate źródło białka!
  5. Słonecznik. O lekko orzechowym posmaku. Kiełki można chrupać jako zdrową przekąskę – są m.in. dostarczycielami magnezu, potasu i żelaza.
  6. Soczewica. Delikatna, lekko mączna. Do sałatek, past i kanapek.
  7. Rzeżucha. Pikantny smak i charakterystyczny zapach. Kiełki doskonałe do jajek, sałatek, zup, serów. Pobudzają przemianę materii.
  8. Ciecierzyca. Źródło białka. Delikatny, lekko orzechowy posmak. Z tych kiełków można zrobić pyszną pastę.
  9. Burak. Kiełki o lekko słodkawym smaku. Do sałatek i dekoracji, obniżają ciśnienie krwi.

Oczywiście dodatkowo zawsze jeszcze rzeżucha, która po prostu wysypujemy na mokrę watkę i czekamy podlewając jak urośnie za kilka dni ;)

SMACZNEGO !!!

p.s.   rodzaje kiełków na podstawie artykułu Roberta Grotkowskiego z “Poradnika domowego”

 

Podobny obraz

Dzień 11 SUGAR DETOX – jarskie klimaty

Kochani czas leci jak szalony, nie nadążam publikować w obu formach tj. FB i stronie  – zachęcam do wglądu i polubienia fanepage Akademii Zdrowotności Bosenogi bo tam to wszystko żyje i ludzie po prostu korzystają na bieżąco – tam znajdziecie pozostałe dni … ale spokojnie zapadła decyzja o zebraniu i pogłębieniu tematyki oczyszczania i w osobnym miejscu – w formie e-booka czy osobnej pozycji kartkowej – cieszę się już na ta myśl :)

Dzień 11 SUGAR DETOX – jarskie klimaty

 

Moda na wegetarianizm chyba jest uzasadniona – jest efektem rozwoju świadomości  -  jest zdrowa dla Ciała i Ducha

Należy jednak pamiętać, że osoby jedzące mięso nie są mniej świadome, gorsze , to kwestia wyboru , dopóki mamy wolną wolę , nasza wolność nie oceniajmy ani tych, ani tych , po prostu bądźmy sobą i ze sobą .

Wegetarianie, weganie , wegetariańskie restauracje wyrastają jak grzyby po deszczu … Ale przecież my mamy też swoją polska tradycję nie jedzenia mięsa – na półkach mam, babć można znaleźć wiele książek o tematyce jarskiej – tak to samo

Także jestem Polską także jestem nie wegetarianką tylko jaroszką – wprawdzie 1,5 roczną z kilkoma wpadkami z wyboru ale idzie jak na tą stronę wyraźnie  J – nigdy bym nie przypuszczała , że ryby sprawią mi największy kłopot mięsny – taka refleksja …

Także dziś zadanie – posmakuj jarskiego J , poczytaj , pomyśl czy nie warto przyjrzeć się temu wątkowi , dziś to jakby konieczność aby zjeść coś lekkiego , może

Kotlety jarskie z pieczarkami

Składniki na 4 porcje: 6 ziemniaków, 1 jajko, 3 szklanki pokrojonych w kostkę pieczarek, mąka do posypania ciasta, 2 ząbki czosnku, szczypta pokrojonego szczypiorku, pieprz, sól

Ziemniaki pokroić w kostkę i włożyć do garnka z wodą. Gotować, aż będą miękkie, po czym odcedzić. Ubić z nich piure i odstawić.

Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wrzucić pieczarki i rozgniecione ząbki czosnku. Smażyć przez pięć minut, nieustannie mieszając, po czym dokładnie je odcedzić.

Pieczarki połączyć z ziemniakami, dodać jajko oraz szczypiorek. Masę podzielić na mniejsze części i uformować kotleciki. Jeżeli ciasto nie klei się wystarczająco, można dodać jeszcze jedno jajko. Kotleciki obtoczyć w mące.

Opiekać je na patelni na średnim ogniu przez około 10 minut na oleju kokosowym , z obydwu stron. Zdejmować, gdy nabiorą barwy złocisto-brązowej. Podawać na stół bardzo ciepłe i posypane odrobiną szczypiorku.
a do tego np. pieczone gałązki kalafiora – hm … pycha

na razie lepiej zjeść coś gotowanego ale  kiełki nastawimy już jutro :) i wchodzimy na żywe i bez cukru …

SUGAR DETOX DZIEŃ 3 – smak słodki a cukier !

 

Po przyjrzeniu się etykietom – można dostać szoku i okazuje się , że ilość produktów  „zdatnych” do spożycia maleje bardzo …

Dziś już też mogą się pojawić pierwsze tęsknoty … Co jeść ?

Spokojnie , bez paniki – to tylko reakcja odstawienia  narkotyku cukru i sygnał, że czas się rozejrzeć , wyszukać  zamienników używanych dotychczas produktów

Do harmonijnego funkcjonowania ciała potrzebujemy 5 smaków – kwaśnego, gorzkiego, słonego, ostrego również i smaku słodkiego fakt – ale nie cukru !

Przez cały rok winniśmy harmonizować te smaki, przesada z którymkolwiek prowadzi do zaburzenia równowagi w ciele i różnego rodzaju patologii.

Smak SŁODKI wg wiedzy Tradycyjnej Medycyny Chińskiej nawilża i uspokaja, ale gdy spożywany w nadmiarze może wywoływać nadmiar śluzu i powodować otyłość, ospałość, przygnębienie – więc złota zasada UMIAR

Smak słodki jest odżywczy i budujący – wzmacnia Śledzionę i Żołądek,  a gdy obieg Śledziony nie jest zaburzony wszystko w ciele działa sprawie .

Każdy człowiek intuicyjnie – jeśli słucha potrzeb swojego ciała- wie co ma jeść – dzieci wiedzą , bo są „mądre” i poddają się podszeptom natury – upragną słodkiego,  który je odżywia w fazie wzrostu i nabieraniu odporności – ale my oczywiście , nie świadomi – często zamiast słodkiego dajemy im cukier ! Taki paradoks !

Smak słodki niewskazany jest przy nadwadze, problemach z nadmiarem śluzu i wilgoci oraz obrzękach.

Jest przyporządkowany okresowi lata – tzw. elementowi Ziemi , ale energia ta aktywna przez cały rok – jednoczy i równoważy.

Także kochani zadanie  na dzień trzeci – opanować/zapoznać się z listą produktów , które dostarczają nam podczas całego roku smaku słodkiego – tego odżywczego , uspakajającego, nawilżającego –  podaję termikę do tego dodatkowo , której poświęcę osobny  post  .

Jesteśmy bezpieczni – jeśli czujesz głód zjedz coś odżywczego i uspokajającego , najlepiej  o tej porze roku o termice neutralnej – to świetne produkty na wiosnę , której smakiem “przewodnim” jest kwaśny – ale do tego też dojdziemy …

WSZYSTKO  SŁODKIE – do wyboru do koloru, zamieniamy  cukier na słodki smak – ale kochani bez szaleństw – też w umiarze

Znalezione obrazy dla zapytania wesoła buźka

Gorące: cynamon, koper włoski

Ciepłe: smażona cebula, wiórki kokosowe, orzechy piniowe, orzechy włoskie, rodzynki, słodkie brzoskwinie, morele, czereśnie, czerwone winogrona, masło klarowane, olej rzepakowy, bataty, wanilia, porto, miód pitny, kminek, sago

Neutralne: jajka, masło, winogrona, kasza jaglana, kaszka kukurydziana, ziemniaki, buraki, dynia, fasolka szparagowa, groch, groszek zielony, kalarepa, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta włoska, marchewka, pietruszka, ananas, daktyle suszone, figi, śliwki suszone, papaja, boczniak, grzyby leśne, grzyby shitake, pestki dyni, orzechy laskowe, migdały, orzechy pistacjowe, sezam, słonecznik, orzechy ziemne, masło, cielęcina, wołowina, mleko krowie

Chłodne: maliny, jeżyny, estragon, orzechy nerkowca, tofu, olej słonecznikowy, olej lniany, olej sojowy, olej z pestek winogron, oliwa z oliwek, siemię lniane, soki warzywne, jęczmień, chleb na drożdżach, brokuły, cukinia, kalafior, kapusta pekińska, bakłażan, pieczarki, papryka, seler, szpinak, banany, gruszki, jabłka, zielone winogrona,

Zimne: arbuz, mleko sojowe, ogórek, szparagi, awokado

Także jeśli masz ochotę na słodkie – proszę bardzo jedz i ciesz się życiem !

SUGAR DETOX DZIEŃ 2 – tajna lista

Moi Drodzy mili …

Podobny obraz

Gdy już mamy intencję lub myślimy o niej wciąż intensywnie – spokojnie przyjdzie sama – zróbmy krok dalej …

Zadanie na dziś – uświadamiamy sobie, że cukier nie jedno ma imię , że nie tylko cukierniczka , ale wypełnione są nim różnego rodzaju produkty  – w sumie około 80% tych które zalegają na półkach sklepowych. Zaczynamy wyszukiwać i sprawdzać etykiety !

Najczęściej  cukier występuje w napojach gazowanych, sokach owocowych, przetworzonym mięsie czy ketchupie, chlebie, płatkach śniadaniowych, właściwie jest wszędzie …

Na detoksie odstawiamy wszystkie jego odmiany ! Serio nic nam się nie stanie jak odstawimy  wszystkie cukry , gdy ustabilizujemy łaknienie, uzależnienie – przyjrzymy się bliżej  naturalnym cukrom, które nie są w nadmiarze szkodliwe a na stałe wywalone zostaną z naszych jadłospisów cukry rafinowane , sztuczne !

Poniżej zamieszczam listę różnych nazw cukrów – bez  rozrózniania na lepsze czy bardziej sztuczne aż po toksyczne – bo ostawiamy wszystkie !!!

1        acesulfam K
2        agawa
3        aspartam
4        brązowy cukier
5        cukier inwertowany
6        cukier kukurydziany
7        dekstroza
8        dekstryna
9        ekstrakt słodu jęczmiennego
10      fruktoza
11      glukoza
13      karmel
14      koncentrat soku owocowego
15      ksylitol
16      ksyloza
17      laktoza (cukier mleczny)
18      maltodekstryna
19      maltoza
20      mannitol
21      melasa
22      miód
23      sacharoza
24      sacharyna
25      słód kukurydziany
26      sok z trzciny cukrowej
27      sorbitol
28      sukraloza (sztuczna – UNIKAMY)
29      sukroza
30      syropy: klonowy , kukurydziany, ryżowy, słodowy, sorgo
35      syrop z agawy
36      syrop z brązowego ryżu
37      syrop z trzciny cukrowej
38.     erytrytol

https://i.ytimg.com/vi/XhWR2UeAXxc/maxresdefault.jpg

p.s. szkoda, że nie mam zdjęcia szwagra – to jest dopiero kamuflaż  :)