SUGAR DETOX DZIEŃ 3 – smak słodki a cukier !

 

Po przyjrzeniu się etykietom – można dostać szoku i okazuje się , że ilość produktów  „zdatnych” do spożycia maleje bardzo …

Dziś już też mogą się pojawić pierwsze tęsknoty … Co jeść ?

Spokojnie , bez paniki – to tylko reakcja odstawienia  narkotyku cukru i sygnał, że czas się rozejrzeć , wyszukać  zamienników używanych dotychczas produktów

Do harmonijnego funkcjonowania ciała potrzebujemy 5 smaków – kwaśnego, gorzkiego, słonego, ostrego również i smaku słodkiego fakt – ale nie cukru !

Przez cały rok winniśmy harmonizować te smaki, przesada z którymkolwiek prowadzi do zaburzenia równowagi w ciele i różnego rodzaju patologii.

Smak SŁODKI wg wiedzy Tradycyjnej Medycyny Chińskiej nawilża i uspokaja, ale gdy spożywany w nadmiarze może wywoływać nadmiar śluzu i powodować otyłość, ospałość, przygnębienie – więc złota zasada UMIAR

Smak słodki jest odżywczy i budujący – wzmacnia Śledzionę i Żołądek,  a gdy obieg Śledziony nie jest zaburzony wszystko w ciele działa sprawie .

Każdy człowiek intuicyjnie – jeśli słucha potrzeb swojego ciała- wie co ma jeść – dzieci wiedzą , bo są „mądre” i poddają się podszeptom natury – upragną słodkiego,  który je odżywia w fazie wzrostu i nabieraniu odporności – ale my oczywiście , nie świadomi – często zamiast słodkiego dajemy im cukier ! Taki paradoks !

Smak słodki niewskazany jest przy nadwadze, problemach z nadmiarem śluzu i wilgoci oraz obrzękach.

Jest przyporządkowany okresowi lata – tzw. elementowi Ziemi , ale energia ta aktywna przez cały rok – jednoczy i równoważy.

Także kochani zadanie  na dzień trzeci – opanować/zapoznać się z listą produktów , które dostarczają nam podczas całego roku smaku słodkiego – tego odżywczego , uspakajającego, nawilżającego –  podaję termikę do tego dodatkowo , której poświęcę osobny  post  .

Jesteśmy bezpieczni – jeśli czujesz głód zjedz coś odżywczego i uspokajającego , najlepiej  o tej porze roku o termice neutralnej – to świetne produkty na wiosnę , której smakiem “przewodnim” jest kwaśny – ale do tego też dojdziemy …

WSZYSTKO  SŁODKIE – do wyboru do koloru, zamieniamy  cukier na słodki smak – ale kochani bez szaleństw – też w umiarze

Znalezione obrazy dla zapytania wesoła buźka

Gorące: cynamon, koper włoski

Ciepłe: smażona cebula, wiórki kokosowe, orzechy piniowe, orzechy włoskie, rodzynki, słodkie brzoskwinie, morele, czereśnie, czerwone winogrona, masło klarowane, olej rzepakowy, bataty, wanilia, porto, miód pitny, kminek, sago

Neutralne: jajka, masło, winogrona, kasza jaglana, kaszka kukurydziana, ziemniaki, buraki, dynia, fasolka szparagowa, groch, groszek zielony, kalarepa, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta włoska, marchewka, pietruszka, ananas, daktyle suszone, figi, śliwki suszone, papaja, boczniak, grzyby leśne, grzyby shitake, pestki dyni, orzechy laskowe, migdały, orzechy pistacjowe, sezam, słonecznik, orzechy ziemne, masło, cielęcina, wołowina, mleko krowie

Chłodne: maliny, jeżyny, estragon, orzechy nerkowca, tofu, olej słonecznikowy, olej lniany, olej sojowy, olej z pestek winogron, oliwa z oliwek, siemię lniane, soki warzywne, jęczmień, chleb na drożdżach, brokuły, cukinia, kalafior, kapusta pekińska, bakłażan, pieczarki, papryka, seler, szpinak, banany, gruszki, jabłka, zielone winogrona,

Zimne: arbuz, mleko sojowe, ogórek, szparagi, awokado

Także jeśli masz ochotę na słodkie – proszę bardzo jedz i ciesz się życiem !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>