Kocham jaja
Jak śniadanie to jajko od razu pojawiają się w głowie jaja i dobrze bo to ich żółta część to prawdziwa kopalnia witamin !
Zawarte w żółtkach kwasy omega-3 oraz lecytyna działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. Zapobiegają odkładaniu się płytki miażdżycowej (a to ona wywołuje sklerozę). Lecytynie pomaga w tym luteina – barwnik usprawniający pracę mózgu, poprawiający koncentrację i pamięć. Luteina zapobiega też uszkodzeniu siatkówki oka (działa tak jak filtr przeciwsłoneczny) i ma silne właściwości przeciwutleniające. Dzięki temu spowalnia proces starzenia i chroni przed nowotworami. Podobne zadania pełnią zawarte w żółtku witaminy A i E. Co ważne, są one doskonale przyswajane przez organizm, bo rozpuszczają się w otaczających je tłuszczach.
Warto jednak wiedzieć, że żółtka obfitują też we wzmacniającą kości i skórę witaminę D oraz witaminy z grupy B (konieczne do prawidłowej przemiany materii i funkcjonowania układu nerwowego). Kompozycję tę dopełniają sole mineralne, m.in. żelaza. Dlatego żółtka polecane są osobom z anemią.
Dodatkowo jesienią potrzebujemy odżywienia i ogrzania przed zimą – także idealnie się wpisuje żółteczko .
Dodatkowo uwzględniając zimno na zewnątrz powinnismy wprowadzić do menu:
- zboża i kasze: lekko podprażona kasza jaglana, okragły ryż, słodki ryż, owies, quinoa, kukurydza (uwaga na GMO)
- warzywa: por, marchewka, dynia, brukselka
- mięsa: jagnięcina, wołowina (niewskazane dla wegetarian)
ZUPA JAJECZNA
Można ją sporządzić na bazie rosołu – około 1,5 litra , lub dla nie spożywających mięsa na bulionie warzywnym – wg uznania.
Oczywiście przygotowujemy porcję w takiej ilości aby spożyć na świeżo porcję , można zabrać do szkole, pracy potem dodatkowo w termosie- szczególnie polecana taka zupa w okresie rekonwalescencji, po miesiączce, gdy potrzebujemy wzmocnienia.
Około 8 -10 żółtek oddzielić od białek , wlać je do naczynia i ubijać razem z 400 ml bulionu do uzyskania jednolitej konsystencji.
Następnie przetrzeć przez sito, a powstałą masę znów wlać do rondelka. Gotować w kąpieli wodnej. Kiedy krem zgęstnieje, zdjąć go z ognia i ostudzić.
Można spożywać z ulubionymi dodatkami ziaren, zielonek … SMACZNEGO
p.s. co jeszcze robię z jajami opowiem w osobnym poście