ZŁOTO JESIENI W ZUPIE

Dziś podam przepis na cebulową francuska ale najpierw chcę trochę opowiedzieć o kolorze tygodnia -czyli złotych i żółtym.

Czemu zaczęłam od takiego koloru i czy to w ogóle ma znaczenie jakie kolory mamy na talerzu? J

Bowiem owszem , ma to znaczenie

Jest to barwa ciepła jak wiadomo , idealna aby ponieść naszą opadającą energetykę jesienną porą .

Kolor doskonały dla melancholików – leczy smutek, depresję. Dodaje pewności siebie, ożywia umysł, wzmacnia odporność nerwową – także jesienne nastroje idealny.
Ma działanie ożywiające ,pobudza zdolność rozumowania pomagając w panowaniu nad własnymi emocjami, które jesienią wychodzą jakby na zewnątrz .
Wpływa korzystnie na  bóle głowy, mozna  go stosować przy leczeniu egzem, alergii i uczuleń.

Produkty o tym zabarwieniu wspomagają trawienie oraz przepływ limfy. Wykazują silne działanie antyoksydacyjne. Dodatkowo suszone owoce w kolorze żółtym – morele, mango lub ananas zawierają ogromne ilości błonnika.
Żółty – to kolor także kolor czakry splotu słonecznego – można by o zaburzeniach energii tego elementu napisać artykuł ale trzymajmy się zasady jak to mówiła moja przyjaciółka  Ania – trzeba mówić tak, aby wyczerpać temat a nie słuchacza – czy krótko i na temat J uogólniając to strefa trawienia i emocji , którą wzmacniamy poprzez kolor żółty zarówno na talerzu jak i w otoczeniu


Według filozofii chińskiej – kolor żywiołu Ziemi – która obdarowuje nas takimi złotymi darami …

Z wdzięcznością dziś cebulowa , która prócz tego że jest żółta i wpływa na nas jako kolor to zgodnie z energetyką pokarmów wg TMC ma właściwości rozpraszające , ogrzewające – i jest na jesień idealna .

Oczywiście zachęcam do upraszczania sobie życia i korzystania z dobrodziejstw techniki np. Thermomiksu J , dzieki którym mamy więcej czasu i pomysłów J

ZUPA CEBULOWA Z SEREM

Lista zakupów :

  • 80 g sera gruyere, pokrojonego na kawałki
  • 20 g masła lub 2 łyżki tłuszczu z kaczki
  • 500 g cebuli, obranej, przekrojonej na połówki
  • 20 g mąki pszennej
  • 200 g wina białego
  • 800 g wody
  • 1 kostka kostka bulionu drobiowego lub warzywnego (na 0,5 l) – idealnie aby była własnej produkcji
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 12 plastrów bagietki, czerstwej

 

Przygotowanie

 

  1. Przygotować bulion wg uznania
  2. Rozdrobnić przełożyć do innego naczynia
  1. Do naczynia włożyć masło, podgrzać , dodać rozdrobną cebulę – dusić 5 min/100°C/obr. 1.
  2. Dodać mąkę i wymieszać
  3. Dodać wino, wodę i bulion drobiowy, gotować 20 min/ 100°C/
  4.  W czasie gotowania rozgrzać piekarnik (grill) do temp. 210 °C . i przygotować grzanki
  5. Przyprawić zupę solą i pieprzem, wymieszać ,  następnie przelać do żaroodpornych głębokich talerzy, położyć na wierzchu 2 kromki bagietki i posypać rozdrobnionym serem. Talerze z zupą włożyć do piekarnika, poczekać aż ser się stopi i zarumieni. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

p.s. cebulowość zupy wg uznania – odpowiednio większyć ilość , co czynię J

bon appétit

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>