Dziś podam przepis na cebulową francuska ale najpierw chcę trochę opowiedzieć o kolorze tygodnia -czyli złotych i żółtym.
Czemu zaczęłam od takiego koloru i czy to w ogóle ma znaczenie jakie kolory mamy na talerzu? J
Bowiem owszem , ma to znaczenie
Jest to barwa ciepła jak wiadomo , idealna aby ponieść naszą opadającą energetykę jesienną porą .
Kolor doskonały dla melancholików – leczy smutek, depresję. Dodaje pewności siebie, ożywia umysł, wzmacnia odporność nerwową – także jesienne nastroje idealny.
Ma działanie ożywiające ,pobudza zdolność rozumowania pomagając w panowaniu nad własnymi emocjami, które jesienią wychodzą jakby na zewnątrz .
Wpływa korzystnie na bóle głowy, mozna go stosować przy leczeniu egzem, alergii i uczuleń.
Produkty o tym zabarwieniu wspomagają trawienie oraz przepływ limfy. Wykazują silne działanie antyoksydacyjne. Dodatkowo suszone owoce w kolorze żółtym – morele, mango lub ananas zawierają ogromne ilości błonnika.
Żółty – to kolor także kolor czakry splotu słonecznego – można by o zaburzeniach energii tego elementu napisać artykuł ale trzymajmy się zasady jak to mówiła moja przyjaciółka Ania – trzeba mówić tak, aby wyczerpać temat a nie słuchacza – czy krótko i na temat J uogólniając to strefa trawienia i emocji , którą wzmacniamy poprzez kolor żółty zarówno na talerzu jak i w otoczeniu
Według filozofii chińskiej – kolor żywiołu Ziemi – która obdarowuje nas takimi złotymi darami …
Z wdzięcznością dziś cebulowa , która prócz tego że jest żółta i wpływa na nas jako kolor to zgodnie z energetyką pokarmów wg TMC ma właściwości rozpraszające , ogrzewające – i jest na jesień idealna .
Oczywiście zachęcam do upraszczania sobie życia i korzystania z dobrodziejstw techniki np. Thermomiksu J , dzieki którym mamy więcej czasu i pomysłów J
ZUPA CEBULOWA Z SEREM
Lista zakupów :
- 80 g sera gruyere, pokrojonego na kawałki
- 20 g masła lub 2 łyżki tłuszczu z kaczki
- 500 g cebuli, obranej, przekrojonej na połówki
- 20 g mąki pszennej
- 200 g wina białego
- 800 g wody
- 1 kostka kostka bulionu drobiowego lub warzywnego (na 0,5 l) – idealnie aby była własnej produkcji
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu
- 12 plastrów bagietki, czerstwej
Przygotowanie
- Przygotować bulion wg uznania
- Rozdrobnić przełożyć do innego naczynia
- Do naczynia włożyć masło, podgrzać , dodać rozdrobną cebulę – dusić 5 min/100°C/obr. 1.
- Dodać mąkę i wymieszać
- Dodać wino, wodę i bulion drobiowy, gotować 20 min/ 100°C/
- W czasie gotowania rozgrzać piekarnik (grill) do temp. 210 °C . i przygotować grzanki
- Przyprawić zupę solą i pieprzem, wymieszać , następnie przelać do żaroodpornych głębokich talerzy, położyć na wierzchu 2 kromki bagietki i posypać rozdrobnionym serem. Talerze z zupą włożyć do piekarnika, poczekać aż ser się stopi i zarumieni. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
p.s. cebulowość zupy wg uznania – odpowiednio większyć ilość , co czynię J