Zakwas buraczany na przednówek – Polish superfood

https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-xWQM-ErK8-pbGL_burak-664x442-nocrop.jpg

Tak … po czasie leniwych wieczorów przy cieplutkim kominku, czasie zadumy i Zimy idzie do nas kolejna wiosna

czas wyjść znów do świata …

Koło życia się toczy , nawet po postach – a właściwie ich braku widać jak bardzo mnie nie było na zewnatrz …

Przednówek to czas budzenia się, przygotowania do wiosny, przeciagania … To bardzo ważny czas , gdy wstaniemy za szybko po przebudzeniu po prostu nasze ciało nie zdąży za nami …

Dziś nie ma zagrożenia aby zapasy się nam skończyły – udamy się do sklepu i kupimy to czego nam brakuje, ale w naturze to czas kiedy kończą się zapasy i przychodzi czas głodu …

W dzisiejszych czasach ludzie odcinają się od naturalnych cykli przyrody, nasze ciała zapomniały już prawie co znaczy być w niedoborze przednówku, lub np w pełni księżyca, czy nawet w bezpośrednim kontakcie z energią  Ziemi …

Po uświadomieniu sobie tego – postanowiłam powracać krok po kroczku  do źródeł .

Odkrywam czar powrotu na Natury i obserwuje jak zmienia się moje życie…

Żyjąc zgodnie z rytmem natury wiem, że zanim zasieje się nowe ziarna trzeba pozbierać kamienie, które rodzi co roku po zimie Ziemia -analogicznie w  naszych Ciałach , to czas kiedy na wierzch wychodzą nasze patologie aby nam pomóc je uzewnętrznić . Niestety często zamiast brać to za dobrą monetę odbieramy to jako nasze przekleństwo. Myślę tu o manifestujących się w tym okresie szczególnie patologiach ze strony watroby, która jest największym magikiem jeśli chodzi o oczyszczanie.

Czujemy się rozkojarzeni, brak nam energii, wylewa się z nas śluz , kichamy i wyrzucamy na zewnątrz – alergia to naturalny sposób na oczyszczenie i sygnał że właśnie tego potrzebuje nasze ciało – w tym przypadku już krzyczy ! Recepta – oczyszczanie

Głodówka nam dziś nie grozi ( w większości świata) , dziś to kwestia decyzji -ale bo najbardziej ekstremalna forma oczyszczania i nie każdy może sobie na nią pozwolić

Tak to energia przednówku …

Czas osłabienia i przygotowania na nowe . Warto się wtenczas przyjrzeć naszej krwi – zadbać o jej jakość, oczyścić . Jest ona bezposrednio powiązana z wątroba ,która jest jest magazynem.

Znam min.  dwa super food na krew – oczywiście mega polskie :)

Zakwas buraczany oraz pokrzywa

Zakwas – hm … pycha już zagościł u nas – mąż jest mistrzem kiszonek

Eliksir życia  …

Zawiera mnóstwo dobroczynnych minerałów, m in. cynk, potas, żelazo, magnez, fosfor, wapń, kwas foliowy, witaminę C , witaminy z grupy B oraz  cynk, bor i mangan.

Zdaniem Sally Fallon Morell, założycielki Fundacji Weston A. Price, zakwas z buraków to naturalny tonik krwiotwórczy, który wspomaga trawienie, oczyszcza wątrobę, alkalizuje krew. Choć jest kwaśny w smaku, to ma silne działanie zasadotwórcze (alkalizujące) i reguluje równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

Badania naukowe udowodniły, że zawarte w zakwasie buraczanym naturalne antyoksydanty i inne aktywne substancje doskonale chronią przed rozwojem chorób nowotworowych, wspomagają ich leczenie, redukując namnażające się komórki nowotworu.

Zakwas z buraków wykazuje dobroczynny wpływ na nasz układ nerwowy, chroniąc przed depresją oraz innymi chorobami, które występują coraz częściej i są związane z przewlekłym stresem oraz szybkim tempem życia. Warto stosować zakwas z buraków w celu naturalnego uspokojenia i wyciszenia pobudzonego organizmu oraz w przypadku problemów z zasypianiem i obniżonego nastroju.

Lista powodów sięgnięcia po ten eliksir jest długa i otwarta …

Ja czuję się znakomicie !

PRZEPIS

  • letnia przegotowana woda i buraki ćwikłowe w proporcji 2:1, czyli np. 2 litry wody i 1 kg buraków,
  • piętka lub skórka z naturalnego, żytniego chleba,
  • czosnek,
  • liście laurowe,
  • łyżka soli na każdy litr wody,
  • ziele angielskie.

Zakwas buraczany najlepiej przygotować w kamionkowym naczyniu lub dużym, szklanym, słoju. Buraki należy obrać i pokroić na ćwiartki, co zapobiegnie ich wypływaniu. Do buraków trzeba dodać kilka ząbków czosnku, liście laurowe i ziele angielskie (kilka sztuk do smaku). Warzywa i przyprawy zalewamy letnią, przegotowaną wodą z dodatkiem soli. Na wierzchu kładziemy piętkę lub skórkę z żytniego chleba. Tak przygotowane buraki przykrywamy gazą i odstawiamy do ukiszenia na 5-7 dni w ciepłe miejsce. Po ukiszeniu cedzimy zakwas, przelewamy do szklanych butelek lub słoików, szczelnie zakręcamy i przechowujemy w lodówce.

Znalezione obrazy dla zapytania: SZKLANKA SOKU Z BURAKOW

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>